Ugye te is tapasztaltad már azt, hogy egyre kevesebb emberhez érnek el a céges oldalaidon a posztjaid?
Vajon miért csinálja ezt a Facebook?

A Facebook segítő szándékkal csinálja. A Facebooknak a célja, hogy érdekes posztokat mutasson meg a felhasználóknak ami érdekelheti őket, hogy ezáltal másnap is visszajöjjenek görgetni, beszélgetni, posztolni.
Ha ezeket nem szűrnék a közösségi média algoritmusai akkor olyan posztokat is mutatna neked amik egyáltalán nem érdekelnek és

 felháborítónak tartanád. pl népszerű női fülbevalókat, népszerű műkörmöket mutatna férfiaknak vagy nőknek a legújabb autómodelleket. 

 

Tehát a Facebook algoritmus legfőbb feladata az,
hogy a tartalmak rangsorolásával még jobb élményt nyújthasson a felhasználóknak. Ezért A facebook a posztodat először egy szűk rétegnek mutatja meg a legaktívabb követőidnek, akik legtöbbet lájkolják a posztod és legtöbbet, hozzászólnak, megosztják. 

Ha ez a szűk rétegnek tetszik lájkolja akkor mutatja meg egy nagyobb százaléknak a posztod, annak reményében, hogy tetszeni fog nekik, de ha az a szűk réteg sem lájkolja a posztod vagy csak egy kis százaléka akkor a posztod gyenge elérést fog kapni mert a legnagyobb rajongóidnak sem tettszett a posztod, akkor akik kevésbé ismernek őnekik még inkább nem lesz érdekes. 

Oké értem. De akkor milyen posztokat készítsz?

1. A legfontosabb, hogy a vállalkozásodal kapcsolatos posztokat készíts.
2. Ne tegyél közzé kiscicákról képeket vállalkozásod oldalán azért mert az lájkolják és megosztják.
3. A szakmádról olyanokat posztolj amiben különbözől a versenytársaidtól, amik az erösségeid.
4. Szakmai tanítások. apróbb tippek, érdekességek a szakmádról.
5. Termékismertető, szolgáltatásod megismertetése új köntösbe bújtatva.
6. Gyakran ismételt kérdések, tévhitek amiket el kell oszlatni.
7. Vállalkozásodról. hogyan kezdted, mik a céljaid, miért pont ezzel foglalkozol.
8. Értékesítés. A terméked, szolgáltatásod kiknek, hogyan segít.

 

Egy meghatározott célcsoportnak írd a posztod! 

Mielőtt poszt írásba kezdesz tudd, hogy kiket szólítasz meg, milyen korosztálynak írod a posztot pontosan milyen anyagi helyzetben van, mi a családi állapota stb. Mert csak így érzi személyesnek az olvasó a posztod. Ez mellett használj figyelemfelkeltő képeket.  A személyeket vagy állatokat ábrázoló képek magasabb visszajelzési arányt eredményeznek, érdekesebbek mint a tárgyakat ábrázoló képek. Poszt képeid legyenek éles fotók, jó minőségű képek, élénk színeket tartalmazzon a figyelemfelkeltés érdekében.

“Tartalmazzon a posztod emojikat! “

A poszt szöveged elején és a felsorolások bekezdéseit szinesísd emojikkal a figyelemfelkeltés és a hangulatod éreztetése érdekében. 

 

Tegyél fel egy kérdést a posztod végén!

A látogatók kétszer nagyobb eséllyel reagálnak a kérdést tartalmazó bejegyzésekre. Ha komment hozzászólásokat, szeretnél generálni, akkor a posztod, a videód egy kérdéssel fejezd be. A kérdések legyenek rövidek, egyszerűek és figyelemfelkeltőek. Nagyon fontos, hogy a kérdésre könnyű legyen válaszolni, az eldöntendő kérdések nagyon jól működnek, mert szinte gondolkodás nélkül lehet rájuk válaszolni.

 

Érdeklődést kelts és megbízhatóságot adj el a posztoddal!

A posztjaidnak a lényege, hogy olyan tartalmakat adj nekik ami felkeltik az érdeklődésüket és megbízható, hiteles vállalkozónak lássanak. A posztjaidnak a sikeressége attól is függ, hogy mennyi időt töltenek a poszt előtt, hogy elolvassák-e, végignézik-e a videót, lájkolnak, hozzászólnak, vagy megosztják posztod. 

A posztjaid végén kérheted a követőid, hogy lájkolják a posztod, ha egyetértenek, írják meg a véleményüket, de ezeket nem kérheted minden posztnál mert ráunnak a követőid. helyette, úgy írd meg a posztjaid, hogy az hozzászólást, lájkot eredményezzen. 

 

A poszt videóid 3-9 perc hosszúak legyenek és a szöveges posztok olvasási ideje 3-5 perc legyen!

Az sem működik, hogy hosszú posztszöveg és a 30-60 perces videókat készítesz jobb elérés érdekében.
Iparáganként eltérő, hogy milyen hosszú szöveg és milyen hosszú videó amit még megnéznek a követők, de egy általános statisztika azt derítette ki, hogy 3-9 perces videók teljesítettek a legjobban. A szövegek olvasási ideje pedig 3-5 perc hosszúságú az ideális. 

 

Nagyobb elérésért Hirdesd meg a posztjaid!

Egy másik módja, hogy több követőt érj el, hogy meghirdeted a posztjaid.
Ezeket a posztokat megmutathatod csak a követőidnek, vagy hasonló célközönségeknek akik még nem követnek. Ezzel a módszerrel még követőket is szerezhetsz, ha ügyesen csinálod. Már 1000-2000 forint/nap hirdetés is eredményes lehet.

 

Válaszolj a posztok alatt a kommentekre!

És legutolsó szempontként írnám, hogy válaszolj a posztok alatt a kommentekre 24 órán belül. Ha nem értesz egyet a kommentelővel ne nyilvánítsd ki durván a véleményed ezzel csak minősíted magad a többi követőd előtt, helyette nagyon diplomatikusan válaszolj. Kapcsold be a moderálásokat a kommenteknél, hogy még véletlenül se tudjanak olyan trágár szavakat használni a követőid amik sértőek. 

További hasonló blog cikkek