Talán már hallottad, hogy semmibe sem érdemes belekezdeni célok és stratégia nélkül. Igaz ez a közösségi médiára is. Lehet, hogy van valami elképzelésed arról, mit miért csinálsz a közösségi médiában, de közösségi média stratégia nélkül nem tudhatod pontosan, hogy hova tartasz.

 

Először is határozz meg egy célt, hogy mit szeretnél elérni a posztjaiddal!

  • Több ügyfeleket szeretnél?
  • Több követőt?
  • Énmárkád építeni?
  • Vagy csak az oldalad követőinek értéket adni?

Ezekre a célokra más és más stratégiát, poszt típusokat kell írni.
Az első kérdésre válaszolok ebben a blog bejegyzésben, hogy
Hogyan szerezz több ügyfelet a közösségi média oldalaidról.

A Facebook és az Instagram nagyon hasonló közösségi média felület ezért a tippjeim mindkét közösségi média oldaladon tudod alkalmazni. 


A vásárlásokhoz szükséges kialakítanod a következőket:

1. A figyelmet keltsd fel. Érdekességekkel, tanulságokkal, tanításokkal, sztorikkal, kérdésekkel, tesztekkel, humorral.

2. A bizalmukat nyered el.
 Bebizonyítod a szakértelmedet, Becsületes, megbízható imázst alakítasz ki. Jó saját sztorikkal megmutatod a saját stílusod, személyiséged, az eredményeid.

3. Őszinteség. Látszik, hogy egy becsületes ember vagy. Mindig az igazat mondod, nem ferdítesz, hogy ez miatt megnyerd az embereket. Nem akarod becsapni az ügyfeleket, nem ígérsz nagyot, hogy biztosan vásároljanak.

4. Nyer nyer alapon közelíti meg a dolgokat. Azt akarod, hogy ugyanolyan mértékben profitáljon ebből az ügyfél ahogy te profitálsz.

 A legtöbben ott rontják el a posztolást, hogy csak szakmai tanítás jellegű posztokat tesznek közzé az oldalaikon. Aminek az eredményeképpen csak a legelkötelezettebb látogatóid fognak jelentkezni, igénybe venni a szolgáltatásod.

Mivel csak tanítás jellegű posztjaid vannak, így a látogatóid tanulni járnak az oldaladra, és tőled minden héten tanulnak egy keveset így nem érzik szükségét, hogy vásároljanak, mert ingyen is kapok tőled értéket és bőven elégnek érzik ezeket. (Ebbe a hibába én is beleestem amikor kezdtem az Insta oldalamat)

 

Változatosan posztolj

– Mutasd meg, hogy hogyan dolgozol
– Ügyfeleid eredményeit mutasd be
– Mesélj el egy sztorit
– Írj statisztikákról
– Taníts valami egyszerűt
– Írj a szakma tévhiteiről
– Kihívásokat készíts a követőidnek
– Kérdezz felelek
– Értékesíts, kínáld a szolgáltatásod

 

Mutasd meg, hogy hogyan dolgozol

Készíts fotót, videót aközben, hogy ügyféllel dolgozol. Vizuálisan is lássuk, hogy milyen egy munka veled, és írd meg, hogy épp min dolgoztok az ügyfeleddel.

 

Ügyfeleid eredményeit mutasd be

Ezek a tipikus előtte utána posztok. Ilyen posztokat nem csak egy személyedző készíthet, hanem bárki. Ha a te munkád szellemi akkor azt egy sztorival tudod eladni.

Mesélj, hogy az ügyfél miben szenvedett amikor hozzád érkezett és, hogy hogyan oldottátok meg azt az eredményt, hogyan érzi most magát, milyen eredményt értetek el.

 

Mesélj el egy sztorit

Izgalmas sztorikat olvasni, hallgatni mindenki szeret és a posztjaidba Kötelező beépíteni a történet mesélést. Bármiről sztorizhatsz ami kapcsolódik a szolgáltatásodhoz és hozzád.

történeteid fele szakmai legyen, fele pedig téged mutasson be.
Szakmai sztorinak jó, ha a módszertanodról, ügyfeleidről, szolgáltatásodról írsz.

Személyes sztorikba belefér, hogy írsz a hobbidról, háziállatodról, arról, hogy egészségesen főzől, hogy mit olvasol, a szakmai céljaidat leírod, amikor indult a vállalkozásod, hogyan küzdötted le az akadályokat. 

Ezek mind azt szolgálják, hogy megismerjelek, hogy milyen ember vagy és nagyobb bizalomal vásároljak. Ez azt mutatja meg, hogy egy kicsit hasonlítunk, te is szeretsz olvasni, sportolsz te is, szimpatikus vagy, meghallgatom, hogy mit kínálsz, és ha releváns számomra akkor vásárolok tőled. 

 

Írj a statisztikákról

Keress megdöbbentő statisztikákat az iparágadban.
Pl: A rendszeres kálcium, magnézium pótlása következtében csontritkulás léphet fel.
Magyarországon az 50 év felettiek 35% -a enyhe vagy kóros csontritkulásban szenved.

Már egy egyszerű elesés miatt is csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti a csontritkulás.

Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet.
Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagaság csökkenéséhez vezet. Forrás webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas

Egy ilyen statisztika elég rémisztő, és ösztönző, hogy ötven éves kór felett figyeljünk a kálcium, magnézium bevitelre.

Egy hasonlóan megdöbbentő statisztika rátudja döbbenteni a te követőid is, hogy komolyabban gondolják a szakmád fontosságát.

 

Taníts Valami egyszerűt

Taníts valami olyat amit gyorsan, könnyen, egyszerűen megtanulhatnak a követőid.
A lényeg, hogy érezze a gyors sikerélményt, motiválja, és akarjon még többet tanulni tőled. 

Pl megmutatom, hogy hogyan írd meg az első 7 posztod. Ezt követően a jelentkezőknek kínálom, hogy megtanítok neked, további 15 poszt típust amit a követőid megosztanak és nagyobb bizalmat szavaznak neked, és több vásárlásaid lesznek a közösségi médiában.

A tanítás jellegű posztok után kínálj fel egy alacsonyabb vagy drágább szolgáltatást folytatásnak. Ami még nagyobb segítséget nyújt a követődnek. 
Az olvasóid bepillantást nyertek a módszertanodba, bedugta már a lábát az ajtón.
Engedd be és kínáld meg a szolgáltatásoddal. 🙂 

 

Írj a szakma tévhiteiről

Minden szakmában van olyan dolog ami a köztudatban tévesen lett bejegyezve, vagy félreérthető és ez miatt rosszul tudják sokan. Vázold fel, hogy miért lett félreértve, és logikus történetben meséld el, hogy mi a valóság. 

Ha egy tévhitet megtudsz cáfolni, és betudod bizonyítani nekem az ellenkezőjét, akkor az én, és a követőid szemében nagyra fogsz nőni, szakértelmed elismerést fog nyerni. 

 

Kihívásokat készíts a követőidnek

A kihívás egy oktató poszt sorozat. A jó kihívás az olyan, hogy könnyű elkezdeni és sok kis apró lépések által elérünk egy nagyobb eredményt. 
pl: egy tánc oktató egy tánc koreográfiát tanít meg és minden nap két új lépést tanulhatunk meg. 20 nap múlva 40 lépést tudunk már, és azok ismétlésével 3 percet tudunk táncolni.

A kihívás végén gratulálj mindenkinek és jutalmazd meg őket.
Ezután kínáld fel a fizetős szolgáltatásod. A résztvevők már megtapasztalták, hogy milyen veled együtt dolgozni. Volt már közös sikerélmény.
Így tudják, hogy mire jelentkeznek és bátran csatlakoznak a programodhoz, mert most már maximálisan hisznek benned. 

 

Kérdezz felek

Sokszor csak 1 kérdés választ el minket a vásárlástól, de nem merjük megkérdezni vagy halogatjuk, hogy majd megkérdezzük.
Javaslom, hogy legyen havonta egy ilyen poszt, hogy kérdezz, felelek.

Mindig egy adott témát dobj be és ne azt írd, hogy kérdezhetsz bármiről. 
Az egyik hónapban csak az ingyenes ügyfélszerzésről kérdezhetsz.
Másik hónapban csak a posztképekről, hogy milyen fotókat posztolj.
Így az adott témát körbejárjátok.

Ha megválaszoltál minden kérdésemet egy adott témán belül akkor nincs több kifogásom, hogy ne vásároljak meg tőled egy oktatást a témával kapcsolatban. 

 

Értékesíts, kínáld a szolgáltatásod

2 havonta legyen 1 posztod ami csak arról szól, hogy a szolgáltatásod bemutatod.
Rengeteg értéket adtál már a posztjaidban, ha az előző poszt típusokról írtál.
Egyáltalán nem nyomulós 2 havonta írni, hogy itt a termékem vedd meg.

Részletesen fejtsd ki, hogy mit takar a szolgáltatásod, milyen problémára nyújt megoldást, és az előző ügyfeleid véleményeit is csatold hozzá. Egyik alkalommal legyen egy akciód, egy másik alkalommal egy újdonságot hozz, egy új szolgáltatást, harmadik alkalommal egy komplett szolgáltatás csomag ajánlatot. 

 

És végül. Ne csapd össze a posztod!

Ez alatt azt értem, hogy ne egy képet és rövid leírást pár mondatot írj.
Ha egy tartalmasabb posztot teszel közzé, akkor azt egy követőnek több időbe telik elolvasnia, és ezt az Instagram, Facebook algoritmusa nézi, hogy ki mennyi időt olvas egy posztot.

Akinek a posztjait több ideig olvassuk, azoknak a személyeknek a posztjait mutatja meg legközelebb legelőször, hisz azok tetszettek nekünk.
Így működik a Facebook, Instagram algoritmusa.

Nem az a lényeg, hogy minden nap posztolj, vagy egy nap több posztot is kirakj, hanem az hogy tartalmas értékadó poszt legyen, hogy olvassák a követőid. 

További Hasonló blog cikkek