Nagyon sok kis vállalkozó ódzkodik a hirdetésektől. Vagy azért mert már kipróbálta és csalódott, vagy azért mert rosszat hallott róla, és fél az ismeretlent kipróbálni. Alaptudás nélkül valóban csak pénzégetés lesznek a hirdetéseid. 

Valójában ez is egy szakma és profi szintet egy átfogóbb tanfolyam, és gyakorlat után fogsz elérni, de az alapokat megmutatom amivel már pár ezer forinttal eredményes lehetsz. 

hirdetési fiókod létrehozása
Először is létre kell hoznod a hirdetési fiókodat, hiszen ezen keresztül tudod megcsinálni és menedzselni az összes Facebook (és Instagram) hirdetésedet. Ehhez a Facebook saját hirdetéskezelőjét használjuk, amit pontosan erre a célra fejlesztettek le. 

A hirdetéskezelőben láthatod a különböző hirdetési fiókjaidat (igen, többet is kezelhetsz) és minden olyan információt, ami a kampányaidhoz kapcsolódik (pl.: számlázási beállítások, fizetési módok, célközönségek, hirdetések teljesítménye stb).
Arra nagyon figyelj, hogy jól állítsd be a pénznemet és az időzónát, mert ezt később nem tudod már módosítani.

Ahhoz, hogy a napi több ezer posztból a te hirdetésed keltse fel az emberek érdeklődését okosan, és megfontoltan kell megtervezned a hirdetésed.
Ha először próbálod javaslom, hogy 1-2 ezer forinttal kezd el, és később növeld az összeget miután kitapasztaltad. A legkisebb összeggel kipróbálni a hirdetést napi 500 forinttal
nem ajánlom, mert nagyon kevés személyhez jutsz el ezzel és nem lesz nagy statisztikád, hogy reális eredményeket kapj. szóval akkor ajánlom, ha mersz befektetni hirdetésekbe minimum 10-15 napra 20 -30 ezer forintot. Ha már tapasztaltabb vagy hirdetsz már több éve, vagy szakemberrel dolgozol akkor ajánlottabb még ennél is magasabb összeggel kezdeni a hirdetést.
50-100 ezer forintos hirdetés én nálam 3-4 szeresen megtérül.

Kampány célok kiválasztása
Hirdetésed létrehozásának első lépéseként ki kell választanod annak a kampánynak a célját, amelyben hirdetésedet elkészíted majd. A Facebook itt több lehetőséget is felkínál, amelyeket a rendszer három kategóriára oszt szét: Ismertség, Megfontolás és Konverzió. 

Két hirdetésfajtát ajánlok a forgalom és a konverzió alapú hirdetéseket
Szolgáltatás alapú vállalkozások ezt a két fajta hirdetést használják, ha a szolgáltatásuk eladása a cél, és én a szolgáltatás eladásáról írok itt neked. Ez a két fajta hirdetés egy külső oldalra történő átirányításra alkalmas pl egy landing oldalonra, weboldalra, webshopba. 

Forgalom alapú hirdetés ajánlott a rövid 1-2 hetes hirdetésekhez a konverzió hirdetések pedig a hosszabb kampányokhoz.

Az ajánlott alap beállításokat amiket a Facebook a hirdetéskezelőben ajánl azok alkalmazását javaslom én is. Legtöbb beállítás rész érthető, könnyű beállítani ezért azokat ide nem írnám le.


Célközönség mérete
A célközönség az egyik legfontosabb eleme bármely Facebook hirdetésnek. Itt tudod meghatározni, hogy kik lássák és ami még fontosabb, hogy kik ne lássák a hirdetéseidet.

Csak annak a szűk rétegnek érdemes hirdetni akik a legfogékonyabbak lehetnek a hirdetésedre.

Ajánlott  500- 600 ezer méretre szűkíteni. Azért ez a célközönség létszám ajánlott, mert ekkora méretből tudja a Facebook legjobban kiszűrni a potenciális vásárlóidat.
Először a Facebook algoritmusa megkeresi, hogy kik akik leginkább érdeklődnek a szolgáltatásod iránt, és ők lesznek akik leginkább kattintanak a hirdetésedre.
Szerencsére az algoritmus már nagyon fejlett és egész pontosan képes megtalálni a vásárlóid, ha jók a beállításid. 

3-4 évvel ezelőtt hallhattad marketingesektől, hogy szűkítsd le a célcsoportod
100-200-300 ezer főre. Ez akkor működött is jól, de most már fejlődött annyit a Facebook, hogy nagyobb célcsoportból is képes jó eredménnyel szűrni.

Az elhelyezéseknél az automatikus elhelyezés (ajánlott) funkciót bepipálva hagyd. Az algoritmus automatikusan megkeresi a legjobb elhelyezési felületeket, automatikusan tesztel, ezzel is segítve a munkád.

Hirdetés formátuma
Hirdetés formátumnak egy kép vagy videó ajánlott. A galéria, kollekció haladóbbaknak, és webshopoknak ajánlott.
Érdemes minden szöveges mezőt kitölteni.
Elsődleges címet, főcímet, leírást. 5 képet és 5 szöveges tartalmat, és felhívás gombot lehet megadni. Javasolt hogy készíts 5 verziót, mert ezeket kombinálva fogja megjeleníteni a Facebook és több verzióból könnyebben választja ki a legjobb verziót amit futtatni fog.

Hirdetés kép kiválasztása
A hirdetés kép az első amit meglát a célközönséged görgetés közben.
Ha ez nem elég profi akkor nem fog megállni a görgetésben.
Ahhoz, hogy teljes szélességben jelenjen meg a hirdetés képed, méretezd a képeket 1200×628 px vagy 1080×1080 px méretre. Ennél kisebb vagy nagyobb képformátum levágva, vagy kisebb méretben fog megjelenni. 

A jó hirdetés kép jó minőségű, éles kép, feltűnően kiemelkedik a többi kép közül.
Ezt úgy tudod elérni, hogy egy élénk háttérszínt használsz pl.
A hirdetés képen helyezz el még szöveget. 1-2 mondatott nagy félkövér betűtípussal. Minél nagyobb a betűk annál jobb, persze ügyelj arra, hogy ne takarjon ki semmit a szöveg a képről. 

Megszűnt a 20% -os szabály
2021 év elejéig volt az a szabály, hogy a hirdetés képnek maximum 20 százalékára lehet szöveget írni, ellenkező esetben elutasítják a hirdetésed megjelenését. Marketing szempontból ez előny, mert a nagyobb szövegek könnyebben megállítják a felhasználókat a görgetésben.

Több kísérlet eredménye szerint felhasználók hamarabb megállnak egy hirdetésnél, ha egy személy is szerepel a képen. Legjobb, ha te vagy egy kollégád szerepel a képen, a stock fotókkal vigyázz mert ha egy népszerű stock fotót választasz akkor könnyen találkozhat a látogatód ugyanazzal a stock fotóval egy másik hirdetésben.

 

Facebook hirdetés példák
Mutatok jó Facebook hirdetéseket amiből inspirálódhatsz. 

 

Mind a kettő hirdetés személyt ábrázol munka, tanulás közben így a kép is utal a hirdetés tartalmára. világos és sötét fotó is jó megoldás lehet, teszteld le, hogy te vállalkozásodban melyik teljesít jobban. Figyelemfelkeltő lehet egy színes keret a kép köré, és használj emojikat a hirdetéseidben, amiket szintén tesztelj le, hogy kevesebb 1-2 vagy 3-6 darab emoji teljesít jobban a hirdetésekben. 

Használj a képeken hátteret a szövegeknek amivel kiemeled a lényeget. A bal oldali képen egy egyszerűbb megoldást láthatsz a jobb oldali képen pedig egy formázott megoldást.

 

Tesztelj és mérj
Alap dolog, sokan mégsem szánnak elég időt arra, hogy kielemezzék egy-egy kampány teljesítményét.

Azt szoktam mondani, hogy egy-egy veszteséges kampányra kétféleképpen tekinthetünk:

  1. Ablakon kidobott pénz
  2. Tanulópénz

Ha belebuktál egy kampányba  és utólag nem vizsgálod meg a miértet akkor az 100%-ban kidobott pénz volt, hiszen tényleg nem lett belőle semmi hasznod.

A legfontosabb eredmények, melyeket követned kell:

  • CPC (Cost per Click) – Kattintásonkénti költség: Azt mutatja meg, hogy mennyibe került egy darab kattintás az adott Facebook hirdetésnél.
  • CPA (Cost per Action) – Konverziónkénti költség: Azt mutatja meg, mennyibe került egy darab konverzió a hirdetésednél (csak akkor látod, ha telepítetted a képpontot és beállítottad az egyéni konverziókat/eseményeket is)
  • Reach – Elérés: Azt mutatja meg, hogy hány egyedi felhasználót értek el a hirdetéseid.
  • Frequency – Gyakoriság: Azt mutatja meg, hogy egy felhasználó átlagosan hányszor látta a hirdetéseidet.
  • Impression – Megjelenés: Azt mutatja meg, hogy hányszor jelent meg a hirdetésed a kampány futása során (egy embernek többször is megjelenhet egy hirdetés). A megjelenések számát az elérés és a gyakoriság szorzatából kapod meg.
Ezek alapján már nagyjából átlátod a Facebook hirdetések készítésének folyamatát is. Nem könnyű a hirdetgetés tudom. Azt javaslom kezd el, és gyakorlás közben belejössz, vagy szervezd ki. Egy jó marketinges már az első hirdetésed haszonnal tudja elkészíteni.  

Ha további kérdésed van, vagy kiszerveznéd nekem a hirdetésed akkor üzenj nekem a lap alján található űrlapon keresztül. 

További hasonló blog cikkek!